vegyszermenteskert.hu

SZEMÉLYES ÁTVÉLHEZ IDŐPONT EGYEZTETÉSE SZÜKSÉGES 

info@vegyszermenteskert.hu

+36203302081

Kategóriák
vegyszermenteskert.hu

SZEMÉLYES ÁTVÉLHEZ IDŐPONT EGYEZTETÉSE SZÜKSÉGES 

info@vegyszermenteskert.hu

+36203302081

  • Kategóriák
    • Újdonságok
    • Akciók
    • Kártevők elleni védelem
    • Kórokozók elleni védelem
    • Talajjavítók - Tápanyagok
    • Gyepápolás
    • Vetőmagok
    • Vegyszermentes csomagajánlatok
    • Kertépítő elemek
    • Kerti munkához
    • Innovatív megoldások - ASIO
    • Összes termék
    • Workshop
  • RÓLUNK
  • BLOG
  • SZOLGÁLTATÁSAINK
    • KERTÉPÍTÉS
    • ÖNTÖZŐRENDSZEREK
    • GYEPFELÜLETEK
    • BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELEM
    • SZAKTANÁCSADÁS
    • FAKIVÁGÁS, GALLYAZÁS
    • GALÉRIA
  • KAPCSOLAT
  1. BLOG
  1. BLOG
Vissza
Komposzt-kisokos

Komposzt-kisokos

Nagyon sokszor találkozunk a komposzt kifejezésével. Az interneten a kertészkedők körében sokszor vérre menő kommentháborúk dúlnak a komposztálás helyes folyamatásról, tanácsok ezrei cserélnek gazdát. Az önkormányzatok egyre több helyen osztanak komposztáló ládákat, és prospektusokban osztják meg a lakossággal a komposztálás fontosságát. Mi a helyes? Hogyan komposztáljunk jól? Mi kerüljön bele, és mi nem? Ebben a szerteágazó témában próbálunk egy kis rendet tenni, és iránymutatást adni azoknak, akik elkötelezettek a komposztálás mellett. 

2023.01.06 10:00 WriteForLike

Mi a komposzt?

A komposzt tulajdonképpen a biomasszából, azaz minden növényi, vagy állati eredetű szerves anyagból keletkezett magas humusztartalmú, földszerű anyag, amely trágyaként szolgál a növények számára. A jó komposzt sötét színű, morzsás, nem tömörödött, szagtalan, táptalaj, amelyben már nem ismerhetők fel nagyobb növényi részek. A komposztálódás folyamán a szerves anyagokat lebontó szervezetek ( gombák és baktériumok) bontják le, így a növények számára felvehető tápanyagokat tartalmazó humusztartalmú anyag keletkezik. 

A komposztálódás folyamata

A komposztálódás a természetben önmagától végbemegy, de sokkal lassabb idő alatt, mint ha ember által lenne irányítva. Az erdőben kidőlt fa, az elhullott állat évtizedek alatt eggyé válik az anyafölddel, de nyilván a hobbikertész kicsit hamarabb szeretne a saját kertjében termett paprikából egy jó lecsót főzni. A komposztálódás főbb lépései az alábbiak:

  • Bevezető szakasz
  • Lebomlási szakasz
  • Átalakulási szakasz
  • Érési szakasz

Az első szakaszban felszaporodnak azok a mikroorganizmusok, amelyek nagy segítségünkre lesznek a lebontás folyamán. A nyesedék térfogata elkezd csökkenni, és a belső hőmérséklete 40°C-ra nő. A fehérjék és szénhidrátok bomlása is ebben a szakaszban kezdődik el.

A lebomlási szakaszban folyamatosan nő a hőmérséklet, ami akár a 80°C-ot is elérheti.(Ez persze a kiskerti komposztálókban nem szokott ilyen magas lenni) Ekkor az előző szakasz lebontó szervezetei elpusztulnak, helyüket más, hőtűrő fajok veszik át, és a nehezebben bomló anyagok ( cellulóz, lignin) lebontása is elkezdődik.

Az átalakulási szakaszban a hőmérséklet visszaesik 45°C-ra, és lassan elkezdődik az érési szakasz. Az érési szakaszban a komposzt maghőmérséklete folyamatosan csökken, melynek köszönhetően megjelennek benne a talajlakó állatok, melyek a komposzt minőségét javítják.

Mit tegyünk és mit NE a komposztálóba?

Tulajdonképpen bármilyen háztartási, szerves anyagot, vagy kerti zöldhulladékot tehetünk bele. A tévhittel ellentétben nyugodtan beletehetjük a diófa levelét is, mert előnyös hatással van a komposztra. Juglont tartalmaz, mely csírázásgátló hatású, így elősegíti a komposzt gyommentesen maradását. Kiskerti komposztálás esetén ne tegyünk bele húst vagy csontot, mert ezek elősegítik a káros rágcsálók terjedését. Beteg, fertőzött növényi részeket sem szabad, mert könnyen átelelnek a kórokozók, és további fertőzési gócokat jelenthetnek. A gallyakat darálva érdemes komposztálni, mert egyben sokkal több a lebomlási idejük, így a tavaszi szezonra nem lesz használható a komposztunk. Déli gyümölcsök héját sem érdemes belehelyezni, mert gombaölővel és egyéb rothadást akadályozó anyagokkal vannak kezelve, ami gátolja a természetes komposztálódás folyamatát. 

Fontos a komposztálóládába került anyagok szárazanyag és nedvességtartalmának aránya. 

A kerti komposztálókban nem szükséges forgatni a komposztot. A lényeg, hogy ne hagyjuk kiszáradni, érdemes rendszeresen nedvesíteni. Amikor az alján morzsás, fekete anyag keletkezett, a komposzt kész!

Teríthetjük a veteményesbe, vagy dísznövények alá. 

Komposzttal kapcsolatban keresd bátran a Vegyszermentes Kert csapatát!

 

 

Vissza
Oldaltérkép

Nyitóoldal

Termékek

Információk
  • Általános szerződési feltételek
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Fizetés
  • Szállítás
  • Elérhetőségek
AG-ÉL Kft. / Vegyszermentes Kert
  • 1163 Budapest, Szérű utca 37.
  • +36203302081
  • info@vegyszermenteskert.hu
  • facebook

     

  • pinterest

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Hasznos információk a Vegyszermentes Kerttől

 

Feliratkozás
vegyszermenteskert.hu
Árukereső.hu Árukereső, a hiteles vásárlási kalauz
  • Újdonságok
  • Akciók
  • Kártevők elleni védelem
  • Kórokozók elleni védelem
  • Talajjavítók - Tápanyagok
  • Gyepápolás
  • Vetőmagok
  • Vegyszermentes csomagajánlatok
  • Kertépítő elemek
  • Kerti munkához
  • Innovatív megoldások - ASIO
  • Összes termék
  • Workshop
  • RÓLUNK
  • BLOG
  • SZOLGÁLTATÁSAINK
    SZOLGÁLTATÁSAINK
    • KERTÉPÍTÉS
    • ÖNTÖZŐRENDSZEREK
    • GYEPFELÜLETEK
    • BIOLÓGIAI NÖVÉNYVÉDELEM
    • SZAKTANÁCSADÁS
    • FAKIVÁGÁS, GALLYAZÁS
    • GALÉRIA
  • KAPCSOLAT
Belépés
Regisztráció
Cookie beállítások
Weboldalunk az alapvető működéshez szükséges cookie-kat használ. Szélesebb körű funkcionalitáshoz marketing jellegű cookie-kat engedélyezhet, amivel elfogadja az Adatkezelési tájékoztatóban foglaltakat.